img 20191030 112738

Niektórzy obchodzą Halloween, a uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej nr 3 im. Kawalerów Orderu Uśmiechu w Głuchołazach zorganizowali Dzień Dyni. Uczniowie poznali ciekawostki na temat historii, uprawy oraz właściwości zdrowotnych dyni. Późna jesienią większość uczniów na zajęciach wykonuje ozdoby z liści, kasztanów i żołędzi. A tu oryginalnie – główna atrakcja były dynie. Dynie posłużyły jako sprzęt sportowy, materiały plastyczno – techniczne, liczmany oraz

elementy służące do kodowania. Po całym dniu nauki i zabawy z dyniami nastąpił moment niesamowity. Mianowicie większość z powyższych rekwizytów czyli dyń znalazła się w zupie. Uczniowie wraz z nauczycielami przygotowali ciepły i zdrowy posiłek. Po degustacji uczniowie otrzymali dyplomy, nagrody i podziękowania. Dyniowe dekoracje, smakołyki oraz zabawy pozwoliły dzieciom odkryć wiele zalet tego niedocenionego warzywa. Przepis na zupę dyniową:

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE

  • 1 kg dyni

  • 1 marchew

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 szklanki bulionu drobiowego

  • sól

  • pieprz

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 łyżki śmietany 18

Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.